• Kopi Hijau

  Adakah Ia Betul-Betul Bermanfaat?

Rahsia Kopi Hijau : Adakah Ia Benar-Benar Bermanfaat?

Hari ini, topik kopi hijau dan penurunan berat badan adalah subjek yang popular di Malaysia. Kami melihatnya di media sosial, radio, pengiklanan dan ramai juga pelanggan syarikat kami datang untuk berbincang mengenai kopi hijau di kilang kami. Ini telah menggalakkan kami untuk mengeluarkan artikel ini yang menjelaskan khasiat kopi hijau, efek sampingan, harga kopi hijau di Malaysia (bertarikh November 2017), cara minum kopi hijau dan maklumat lain yang berkaitan.

Mari kita mulakan dengan yang asas …

Apa itu kopi hijau?

Kopi hijau adalah suplemen yang popular kerana ia membantu mengurangkan berat badan. Bahan aktif yang bertanggungjawab untuk mengurangkan berat badan dipanggil asid chlorogenic. Ekstrak kopi hijau kaya dengan asid klorogenik dan teknologi masa sekarang dapat mengekstrak asid chlorogenik daripada kopi hijau untuk mendapatkan patinya.

Kopi biasanya dipanggang dan hasilnya ia berwarna coklat selepas dipanggang. Kopi secara semula jadi berwarna hijau sebelum proses pemanggangan. Hijau adalah warna asli biji kopi.

Membandingkan kopi hijau dengan kopi yang dipanggang, kopi panggang memang merasa lebih sedap apabila diminum. Malangnya apabila dipanggang, biji kopi kehilangan asid klorogeniknya. Jadi itulah sebabnya kopi hijau adalah pilihan yang lebih baik jika anda ingin menurunkan berat badan.

Selain keupayaan untuk pelangsingan badan, manfaat kopi hijau banyak lagi dan kami akan senaraikan beberapa manfaat yang penting di bawah. Walaupun terdapat banyak laman web yang menuntut banyak khasiat kopi hijau, kami hanya akan menyenaraikan yang telah melalui kajian klinikal yang di rekod.

Manfaat Kopi Hijau

 • Pelangsing Badan

  Dalam percubaan klinikal yang melibatkan 64 wanita berat badan berlebihan, selepas 8 minggu pelaksanaan ekstrak kopi hijau, para peserta dapat menurunkan berat badan, mengurangkan indeks jisim lemak dan badan, dan pinggang ke nisbah lilitan. [1]

  Wanita terbahagi kepada dua kumpulan. Satu kumpulan diberi ekstrak kopi hijau, dan satu lagi kumpulan diberi plasebo (suplemen palsu). Kedua-dua kumpulan diberi diet yang sama untuk diikuti.

  Kumpulan yang dibekalkan dengan kopi hijau lebih efektif dalam menurunkan berat badan berbanding dengan kumpulan yang diberi plasebo.

  Berdasarkan kajian ini, terbukti secara klinikal bahawa ekstrak biji kopi hijau adalah cara yang wajar untuk membantu mengawal berat badan. [2]

 • Membantu mengawal gusi daripada rosak

  Menariknya, kajian yang dilakukan baru-baru ini pada bulan Mei 2017, percubaan untuk kawalan rawak bakteria streptococcus mutans colony melalui ekstrak kopi hijau. Bakteria tersebut adalah daripada kumpulan “Strep”. Jika bunyi streptococcus tidak cukup menakutkan, apa yang anda patut tahu ialah bakteria ini merupakan penyumbang utama kepada kerosakan gigi.

  Hasil kajian klinikal menggalakkan dan kopi hijau dapat mengurangkan koloni streptokokus mutans di mulut anda apabila di kumur. Ia adalah herba alternatif yang sangat efektif dan setanding dengan pencuci mulut CHX [3] (ubat kumur anti bakteria yang doktor gigi menetapkan untuk merawat penyakit gusi).

 • Menurunkan tekanan darah

  Ekstrak biji kopi hijau telah dimasukkan ke dalam ujian dalam kajian klinikal untuk melihat adakah ia mempunyai kesan ke atas subjek hipertensi ringan dan tekanan darah mereka. Adakah ini salah satu khasiat kopi hijau juga?

  Mari terus membaca…

  Subjek dibahagikan kepada 2 kumpulan. Kumpulan A diberikan CGA (asid klorogenik) dari ekstrak kopi hijau. Dan kumpulan B diberi plasebo (suplemen palsu). Tekanan darah dicatatkan sepanjang ujian.

  Keputusan?…

  Kumpulan GCA mempunyai hasil yang lebih baik semasa tempoh kajian klinikal. Tekanan darah kumpulan GCA menurun dengan ketara berbanding kumpulan B iaitu plasebo yang diberikan. [4]

  Asid klorogenik dari ekstrak biji kopi hijau berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan selamat bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. [4]

 • Meningkatkan mood dan kognisi

  Kafein didokumenkan dengan banyak maklumat melalui kajian klinikal yang ia dapat membantu meningkatkan mood dan fungsi kognitif. Tetapi adakah kopi hijau mempunyai manfaat ini?

  Dalam kajian yang melibatkan orang dewasa yang sihat, asid klorogenik yang terdapat dalam kopi hijau dapat meningkatkan mood apabila dipasangkan dengan sumber kafein seperti dari kopi. Kopi hijau juga mengandungi kafein. Asid klorogenik + kafein dapat membantu meningkatkan mood. [5]

  Bagi fungsi kognitif, asid klorogenik nampaknya tidak mempunyai kesan jika diambil secara bersendirian. Walau bagaimanapun, diambil secara sintaktik dengan kafein, ia juga boleh membantu melindungi fungsi kognitif otak.

 • Antioxidant

  Ekstrak biji kopi hijau mempunyai antioksidan yang tinggi kerana kapasiti antioksidan sangat berkaitan dengan asid Chlorogenic, yang merupakan bahan aktif dalam ekstrak kopi hijau.

  Kajian menunjukkan bahawa keupayaan antioksidan kopi hijau lebih tinggi berbanding dengan biji kopi yang dipanggang dan ini adalah satu lagi manfaat kopi hijau. [6]

Efek sampingan kopi hijau

 • Tidak berfungsi dengan baik dengan tabiat diet yang buruk.
  Walaupun ada kajian yang menunjukkan bahawa ekstrak biji kopi hijau membantu wanita gemuk menurunkan berat badan, mereka yang makan secara berlebihan tidak akan melihat badan jadi langsing kerana kopi hijau akan ada masalah untuk membakar lemak yang anda makan secara berlebihan. Untuk mendapat manfaat kopi hijau yang sepenuhnya, disarankan untuk mengawal pemakanan anda untuk hasil maksimum.
 • Tiada kajian klinikal untuk mengesahkan keselamatan memakan kopi hijau untuk ibu mengandung atau untuk kanak-kanak.
  Walaupun terdapat pengguna yang berbuat demikian atas risiko mereka sendiri, tiada kajian telah dijalankan untuk mengatakan bahawa ia selamat atau tidak selamat. Kami tidak akan mengesyorkan kerana bukti yang tidak mencukupi.

Cara minum kopi hijau

Terdapat 2 cara yang anda boleh ambil kopi hijau dan kedua-dua kaedah yang terbaik diambil dengan ekstrak biji kopi hijau. Kami akan cerita mengenainya di bawah: –

 1. Mengambil ekstrak kopi hijau melalui minuman kopi.
  Kebanyakan pengeluar hari ini menggunakan versi ekstrak kopi hijau kerana asid chlorogenic lebih banyak dengan menggunakan ekstrak. Ia di campur dengan kopi anda supaya anda dapat menikmati rasa kopi yang sedap sambil menikmati khasiat kopi hijau. Kaedah ini biasanya diambil melalui produk kopi segera dalam bentuk sachets seperti 4 in 1 atau 5 in 1 etc.

  Satu lagi cara untuk minum kopi hijau adalah mengisar biji kopi hijau itu sendiri (bukan ekstrak) dan menggunakan penapis kopi untuk dibancuh dengan air. Dengan kaedah ini, asid klorogenik tidak begitu tertumpu kerana tidak menggunakan kaedah ekstrak dan rasa kopi tidak sedap berbanding kopi yang dipanggang ataupun kopi segera.

  “Ekstrak kopi hijau mempunyai asid chlorogenic yang lebih tinggi berbanding biji kopi hijau sahaja.”

 1. Mengambil ekstrak kopi hijau melalui pil.
  Semua produk yang menggunakan pil akan menggunakan versi ekstrak kopi hijau. Menggunakan pil adalah kaedah yang baik untuk mengambilnya kerana ia cepat dan ia biasanya dinyatakan pada label berapa banyak mg kopi hijau yang anda akan dapat dalam setiap pil. Sila ambil perhatian bahawa peratusan asid klorogenik (GCA) serta ekstrak datang dalam 10% -50% asid klorogenik. Semakin tinggi semakin bagus. Untuk peratusan CGA 50%, dos yang disyorkan adalah dalam lingkungan  50mg-300mg sehari.

  Kelemahan mengambil pil adalah bahawa anda tidak akan dapat menikmati kopi anda sekali. Sangat mudah untuk terlepas dos dengan cara ini berbanding dengan meminum cawan kopi tiap-taip hari yang dah kebiasaan menjadi rutin.

Di mana beli kopi hijau?

Pada hari ini, anda boleh membeli kopi hijau di Malaysia di kebanyakan kedai herba yang boleh dilihat di pasar raya besar atau pusat membeli-belah. Selain itu, kami juga mendapati banyak jenama yang menjual jenama kopi hijau mereka sendiri melalui platform media sosial seperti facebook atau instagram. Carian Google juga menyenaraikan beberapa jenis jenama kopi hijau. Portal membeli-belah dalam talian juga mempunyai pelbagai jenis minuman atau pil kopi hijau.

Harga kopi hijau

Sehingga November 2017, dari penyelidikan yang dilakukan, harga kopi hijau dijual dari RM29-RM40 untuk 15 sachets setiap kotak. Kalau harga kopi hijau dipecahkan kepada satu sachet, ia berharga dalam RM1.90-RM2.66 setiap sachet.

Penutup

Oleh itu, daripada kajian klinikal yang telah kami kumpulkan di sini, kami dapat rumuskan bahawa khasiat kopi hijau adalah benar. Kami ingin anda mendapat maklumat yang tepat, dan terbukti secara kajian klinikal. Kami berharap yang anda dapat informasi yang cukup dari kegunaan kopi hijau hingga lah ke khasiat kopi hijau. Kami berharap anda telah menemui artikel ini bermanfaat dan soalan-soalan anda telah dijawab.

Open chat
Whatsapp Us
Hello...